Sciąga w prawo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzzejkop
    Classic
    • 2010
    • 1

Sciąga w prawo

Zamieszczone przez _tm_
    Letnie koła założone. Samochód od razu wygląda lepiej. Jutro postaram się znaleźć czas, żeby go umyć to zrobię zdjęcia z nowymi kołami
    Znalazłem chwilę czasu, więc umyłem samochód i zrobiłem fotkę.

• dawid_tdi
    Classic
    • 2009
    • 18

Sciąga w prawo

Witam jestem nowy wiec przy okazji witam wszystkich !
    Zacznę od tego ze kupiłem 3 miesiace temu Octavie 1.9 tdi BXE Dsg w B-B Auto koza korczyk . Autko Genialne satysfakcja 100 % po 2 miesiącach użytkowania miałem stłuczkę !
    Dojechałem do innego kierowcy i uszkodzenia doznał prawy róg samochodu . Tu zaczynają się schody . AUtko naprawiali w aso w/w . Na temat naprawy blacharsko lak sie nie wypowiem bo to nie jest w tematem moje postu. Chodzi o to ze autko przy przyspieszaniu sciąga w prawo jeżeli jade bez gazy jedzie prosto bynajmniej niz nie odczuwam .
    Zgłaszałem to w Servisie była robiona geometria zbierzność , sprawdzanie elementów gumowych zawieszenia . Panowie nic nie znalezli . Stwierdzili ze Octavie tak maja ze zawsze delikatnie sciagają w prawo ! :shock: Moje pytanie do was . Czy tak faktycznie jest czy zostałem delikatnie mówiąc spławiony ???

Z góry dzieki za odpowiedz
    Pozdrawiam Dawid

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dawid_tdi
      Czy tak faktycznie jest czy zostałem delikatnie mówiąc spławiony ???
      nie, tak nie mają, moją lekko ściągało ale to wynikało że po jednej stronie miałem miej powietrza w kołach, po wyrównaniu wszystko wróciło do normy.
      Proponuje na własny koszt pojechać zrobić zbieżność i geometrie a jak coś wyjdzie to do ASO z papierkiem że jest nie tak i muszą poprawić.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

dawid_tdi, delikatnie (ale tylko delikatnie) w prawo będzi eściągał każdy samchód. wynika to z ... uksztaltowaia nawierzchni jezdni Kazda droga lub ulica maja nawierzchnie lekko pochylona w prawo tak aby woda z ulicy modła spływać do odpływów umieszczonych po bokach drogi/ulicy.
        Jesli to sciaganie jest mocne to juz nie wina ukształtowania ulicy tylko prawdopodobnie opon (byt niskie ciśnienie w prawym kole) lub geometrii 9sprawdz ustawienia geometrii i zbieżnosci). sciaganie moze byc też oznaka zużycia elementów zawieszenia np. amortyzatora.
        Czarny Elegance

Komentarz

• ShaDe
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2008
          • 115

u mnie autko rowniez sciagalo delikatnie na prawo, do wymiany byla koncowka drazka kierowniczego
          Octavia I Elegance 1.9TDi

Komentarz

• dawid_tdi
            Classic
            • 2009
            • 18

auto ma przejechane w tym momencie 6 tys więc zużycie nie wchodzi w gre chyba ze jakies uszkodzenie podczas stłuczki , Lecz ogledziny w Aso nic nie wykazały
            co do opon to przed wczoraj zmieniłem na zimówki nowe i takie same objawy były na letnich jak i na zimowych ....
            Co do sciągania to wygląda to tak ...
            Dojeżdzam do lewego pasa jezdni prostuje kierownice wciskam gaz i za 4-5 sek wjezdzam na prawy pas . Moim zdaniem jest to sciąganie , dodam ze sprawdzałem to na wielu nawierzchniach łącznie z parkingami pod supermarketami

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dawid_tdi, zacznij od wulkanizacji niech posprawadzaja cisnienie w kołach. Ew zrób zamiane kół przód na tył jeżeli masz kierunkowe opony - jezeli nie kierunkowe to z prawj na lewa.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• wuszy
                Drive
                • 2008
                • 85

moim zdaniem jezeli sciaga tylko i wylacznie przy przyspieszaniu to nie moze byc to wina cisnienia w kolach, czy jakiejkolwiek innej sprawy z tym zwiazanej, nie mowiac juz o pochylosci w jezdni, bo przeciez wtedy by caly czas zciagalo.

nie wiem na jakiej zasadzie dzaiala hamownia, ale jezeli bada osobno moc z kazdego kola i wyszlo by na niej ze prawe dostaje mniejsza przy przyspieszaniu to moze to bedzie dobry trop i dowód dla ASO, zeby zrobili ci to dobrze

Komentarz

• alias27
                  Drive
                  • 2008
                  • 82

A moja sciagalo tez w prawo z powodu nieprawidlowej pracy ukladu ESP. Po wymianie ukladu wskaznikow zle zaprogramowali mi polozenie kierownicy i sciagalo na prawo. Po przeprogramowaniu problem zniknal.
                  Octavia scout 2.0 TDI

Komentarz

Pracuję...