Witam jestem nowy wiec przy okazji witam wszystkich !
Zacznę od tego ze kupiłem 3 miesiace temu Octavie 1.9 tdi BXE Dsg w B-B Auto koza korczyk . Autko Genialne satysfakcja 100 % po 2 miesiącach użytkowania miałem stłuczkę !
Dojechałem do innego kierowcy i uszkodzenia doznał prawy róg samochodu . Tu zaczynają się schody . AUtko naprawiali w aso w/w . Na temat naprawy blacharsko lak sie nie wypowiem bo to nie jest w tematem moje postu. Chodzi o to ze autko przy przyspieszaniu sciąga w prawo jeżeli jade bez gazy jedzie prosto bynajmniej niz nie odczuwam .
Zgłaszałem to w Servisie była robiona geometria zbierzność , sprawdzanie elementów gumowych zawieszenia . Panowie nic nie znalezli . Stwierdzili ze Octavie tak maja ze zawsze delikatnie sciagają w prawo ! :shock: Moje pytanie do was . Czy tak faktycznie jest czy zostałem delikatnie mówiąc spławiony ???
Czy tak faktycznie jest czy zostałem delikatnie mówiąc spławiony ???
nie, tak nie mają, moją lekko ściągało ale to wynikało że po jednej stronie miałem miej powietrza w kołach, po wyrównaniu wszystko wróciło do normy.
Proponuje na własny koszt pojechać zrobić zbieżność i geometrie a jak coś wyjdzie to do ASO z papierkiem że jest nie tak i muszą poprawić.
dawid_tdi, delikatnie (ale tylko delikatnie) w prawo będzi eściągał każdy samchód. wynika to z ... uksztaltowaia nawierzchni jezdni Kazda droga lub ulica maja nawierzchnie lekko pochylona w prawo tak aby woda z ulicy modła spływać do odpływów umieszczonych po bokach drogi/ulicy.
Jesli to sciaganie jest mocne to juz nie wina ukształtowania ulicy tylko prawdopodobnie opon (byt niskie ciśnienie w prawym kole) lub geometrii 9sprawdz ustawienia geometrii i zbieżnosci). sciaganie moze byc też oznaka zużycia elementów zawieszenia np. amortyzatora.
auto ma przejechane w tym momencie 6 tys więc zużycie nie wchodzi w gre chyba ze jakies uszkodzenie podczas stłuczki , Lecz ogledziny w Aso nic nie wykazały
co do opon to przed wczoraj zmieniłem na zimówki nowe i takie same objawy były na letnich jak i na zimowych ....
Co do sciągania to wygląda to tak ...
Dojeżdzam do lewego pasa jezdni prostuje kierownice wciskam gaz i za 4-5 sek wjezdzam na prawy pas . Moim zdaniem jest to sciąganie , dodam ze sprawdzałem to na wielu nawierzchniach łącznie z parkingami pod supermarketami
dawid_tdi, zacznij od wulkanizacji niech posprawadzaja cisnienie w kołach. Ew zrób zamiane kół przód na tył jeżeli masz kierunkowe opony - jezeli nie kierunkowe to z prawj na lewa.
moim zdaniem jezeli sciaga tylko i wylacznie przy przyspieszaniu to nie moze byc to wina cisnienia w kolach, czy jakiejkolwiek innej sprawy z tym zwiazanej, nie mowiac juz o pochylosci w jezdni, bo przeciez wtedy by caly czas zciagalo.
nie wiem na jakiej zasadzie dzaiala hamownia, ale jezeli bada osobno moc z kazdego kola i wyszlo by na niej ze prawe dostaje mniejsza przy przyspieszaniu to moze to bedzie dobry trop i dowód dla ASO, zeby zrobili ci to dobrze
A moja sciagalo tez w prawo z powodu nieprawidlowej pracy ukladu ESP. Po wymianie ukladu wskaznikow zle zaprogramowali mi polozenie kierownicy i sciagalo na prawo. Po przeprogramowaniu problem zniknal.
Komentarz