Zamieszczone przez _tm_
Sciąga w prawo
Zwiń
X
-
Sciąga w prawo
Witam jestem nowy wiec przy okazji witam wszystkich !
Zacznę od tego ze kupiłem 3 miesiace temu Octavie 1.9 tdi BXE Dsg w B-B Auto koza korczyk . Autko Genialne satysfakcja 100 % po 2 miesiącach użytkowania miałem stłuczkę !
Dojechałem do innego kierowcy i uszkodzenia doznał prawy róg samochodu . Tu zaczynają się schody . AUtko naprawiali w aso w/w . Na temat naprawy blacharsko lak sie nie wypowiem bo to nie jest w tematem moje postu. Chodzi o to ze autko przy przyspieszaniu sciąga w prawo jeżeli jade bez gazy jedzie prosto bynajmniej niz nie odczuwam .
Zgłaszałem to w Servisie była robiona geometria zbierzność , sprawdzanie elementów gumowych zawieszenia . Panowie nic nie znalezli . Stwierdzili ze Octavie tak maja ze zawsze delikatnie sciagają w prawo ! :shock: Moje pytanie do was . Czy tak faktycznie jest czy zostałem delikatnie mówiąc spławiony ???
Z góry dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam Dawid
-
-
Zamieszczone przez dawid_tdiCzy tak faktycznie jest czy zostałem delikatnie mówiąc spławiony ???
Proponuje na własny koszt pojechać zrobić zbieżność i geometrie a jak coś wyjdzie to do ASO z papierkiem że jest nie tak i muszą poprawić.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
dawid_tdi, delikatnie (ale tylko delikatnie) w prawo będzi eściągał każdy samchód. wynika to z ... uksztaltowaia nawierzchni jezdni Kazda droga lub ulica maja nawierzchnie lekko pochylona w prawo tak aby woda z ulicy modła spływać do odpływów umieszczonych po bokach drogi/ulicy.
Jesli to sciaganie jest mocne to juz nie wina ukształtowania ulicy tylko prawdopodobnie opon (byt niskie ciśnienie w prawym kole) lub geometrii 9sprawdz ustawienia geometrii i zbieżnosci). sciaganie moze byc też oznaka zużycia elementów zawieszenia np. amortyzatora.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
auto ma przejechane w tym momencie 6 tys więc zużycie nie wchodzi w gre chyba ze jakies uszkodzenie podczas stłuczki , Lecz ogledziny w Aso nic nie wykazały
co do opon to przed wczoraj zmieniłem na zimówki nowe i takie same objawy były na letnich jak i na zimowych ....
Co do sciągania to wygląda to tak ...
Dojeżdzam do lewego pasa jezdni prostuje kierownice wciskam gaz i za 4-5 sek wjezdzam na prawy pas . Moim zdaniem jest to sciąganie , dodam ze sprawdzałem to na wielu nawierzchniach łącznie z parkingami pod supermarketami
Komentarz
-
-
moim zdaniem jezeli sciaga tylko i wylacznie przy przyspieszaniu to nie moze byc to wina cisnienia w kolach, czy jakiejkolwiek innej sprawy z tym zwiazanej, nie mowiac juz o pochylosci w jezdni, bo przeciez wtedy by caly czas zciagalo.
nie wiem na jakiej zasadzie dzaiala hamownia, ale jezeli bada osobno moc z kazdego kola i wyszlo by na niej ze prawe dostaje mniejsza przy przyspieszaniu to moze to bedzie dobry trop i dowód dla ASO, zeby zrobili ci to dobrze
Komentarz
-
Komentarz